Flintaffald

Flintaffald

I sidste indlæg viste jeg, at vi havde fundet et område med en tæt koncentration af flintafslag. Dette fund viser, at der her var foregået flinthugning. Ved at grave 5 cm dybere ned, har vi fået afsluttet vores indsats her.

Det viser sig, at der tæt op til flintafslagene er spor efter en rodvælte, dvs. et sted hvor der har stået et træ, som så er væltet, hvorved træets rødder har revet jord og sten op fra dybereliggende jordlag. Herved kan vi forestille os, at der også er fremkommet nogle store flintknuder, som kunne være velegnede til flinthugning. Ved Lystrup Østergård i den nordlige del af Århus, har Moesgård Museum udgravet en større plads, hvor man har hentet flint i flere rodvælter og så tilhugget flinten på stedet. I KUML 2012, der netop er udkommet, skriver udgraveren af pladsen – arkæolog Uffe Rasmussen – en meget fin artikel om denne plads.

Vores flinthuggerplads er meget lille, sandsynligvis har man kun hugget i et par flintknuder. Det vil vi kunne se, når flinten er blevet analyseret. Det skal bemærkes, at flinten det ene sted, der hvor Gert ses at grave i sidste indlæg, lå en aflang ”pølse” af mange flintafslag – se foto. Umiddelbart vil jeg tolke det sådan, at flinthuggeren har ladet affaldet faldet ned mellem benene, mens han/hun har siddet på den store sten og tilhugget flinten.

Fundet er interessant ved at vise en kort handling, hvor de er kommet til en rodvælte, har fundet nogle flintknuder, sat sig på en stor sten, og hurtig hugget heri, for at kunne medtage nogle emner til videre bearbejdning. Det har endnu ikke været muligt i materialet at finde noget, der kan datere handlingen. Den behøver ikke  at være samtidig med vores andre fund på Frydenlund.

Det er også værd at bemærke, at der på billedet med Gert, cirka en meter til venstre, er en stor blok af rød sandsten. Denne blok er også hugget til, og muligvis har den svage slibespor. Det er den slags sten der blev benyttet til slibning af flintøkser. Stenen mangler at blive nøjere undersøgt.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: