Jordfæstegrav A18 – fortsat beretning

Den 31. oktober nævnte jeg fundet og udgravningen af en jordfæstegrav placeret midt i langhøj II, dvs. den høj, der er rammet ind af en kraftig fundamentsgrøft til et stolpehegn.

Jordfæstegraven, kaldet A18, vil blive omtalt over nogle gange, efterhånden som jeg får bearbejdet materialet herfra.

Graven blev udgravet gennem 7 udgravningslag, der hvert blev tegnet og opmålt, ligesom tre af lagene blev fotograferet til ortofotos. Hele anlægget blev gravet med træspatler, da vi håbede at finde f.eks. tandemalje fra den afdøde. Desværre blev det ikke fundet. Alt jorden er bragt hjem til flotering, et arbejde der endnu ikke er afsluttet.

I nederste udgravningslag, lag 7, så vi i hver ende af graven store gavlgruber, hvori der har stået en eller flere stolper. Disse gruber, der er cirka en meter lange og en halv meter brede vil først blive udgravet i forsommeren 2012. Det ses dog klart, at gruberne er sat forskudt i forhold til hinanden og i forhold til det omhyggeligt lagte gravleje af håndstore sten. Lignende forskubbede gavlgruber kendes også fra andre anlæg, bl.a. det engelske fra Wayland´s Smithy. Læs en grundig omtale af fænomenet i Gordon Noble: Neolithic Scotland – timber, stone, earth and fire. Edinburgh 2006 side 88. Interessant at vi har samme fænomen her.

Jordfæstegrav A18 næsten helt udgravet. Man ser med blåt indrammet de to gavlgruber i hver ende af graven. Det bemærkes at gavlgruberne står forskudt i forhold til hinanden.

Ved flere jordfæstegrave, både danske og engelske, er det bemærket, at stolperne i gavlgruberne er borte før selve jordfæstegraven anlægges. Muligvis er stolperne trukket op, eller også er de rådnet på stedet. På Frydenlund vil det først kunne verificeres efter en udgravning. Det var dog klart, at stolperne blev fjernet før man i deres område satte en dobbelt stenrække. Denne stenrække må have støttet planker til kisten/gravkammeret. Flemming Kaul har i Aarbøger 1987 side 75 fremlagt den samme iagttagelse fra andre danske gravanlæg.

Grav A18 med stenrammen omkring gravlejet af håndstore sten. Med blåt vises omridset af de to gavlgruber, der her ses dækket af stenrammen.

Østenden af A18. Man ser her den dobbelt stenrækker, der har støttet en plankevæg. Forskudt i forhold til stenrækken ligger sporene efter gavlgruben. Set fra nordøst.

Det synes vanskeligt at forestille sig, at der her oprindeligt stod et teltformet gravanlæg af Kones Høj-type, med stolper i gavlen og en teltformet beklædning. Det ser ud til, at der først var sat to store stolper, eller sæt af stolper, forskudt overfor hinanden. Dernæst må de være rådnet bort, hvilket må have taget en generations tid!, eller også er stolperne blev fjernet. Først da er der mellem de nu fjernede stolper lagt et stenleje af fine sten og herom sat en lodret væg af planker, der i gavlene blev støttet af to rækker af hovedstore sten.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: