Søgegrøfter omkring langhøjene

Det er altid godt, at man nogenlunde har en idé om, over hvor stort et område ens lokalitet strækker sig. På Frydenlund har jeg været lidt usikker, da vi ikke var sikkere på udstrækningen af langhøjene, om udstrækningen af vores boplads og om hvorvidt der skulle være flere neolitiske anlæg i området.

Langhøjenes afgrænsninger mod vest har vi jo lokaliseret gennem to fasadegrøfter, hvorimod vi ikke er sikre på, hvor de slutter mod øst. Anlægssporene er her ikke så tydelige, især da området har spor efter en række rodvælter.

Onsdag den 9. november fik vi derfor en gravemaskine til vores udgravning, for at den kunne afdække en serie søgegrøfter øst for de to langhøje, en mindre flade vest for vores udgravningsflade samt et par grøfter ved den overpløjede gravhøj nord for vores flade. Her kunne der jo også ligge en eller flere langhøje. Det var dog ikke tilfældet.

Ti meter mod øst gravede vi et par lange grøfter syd-nord, dvs. på tværs af langhøjenes retning. Vi fandt intet i forlængelse af langhøj 1. I forlængelse af langhøj 2 fandt vi kun nogle svage stolpespor, der måske kan indgå i konstruktionen. Det vil blive undersøgt til næste år.

Stensyld lokaliseret cirka 15 meter øst for langhøj 2.

Ejendommeligt var det dog, at vi 15 meter øst for vores store udgravningsflade lokaliserede en meget flot konstrueret stensyld liggende i retningen sydvest – nordøst. Den var omhyggeligt sat af hovedstore sten. Den var helt lige og kunne følges over 16 meter, men dens afslutning mod sydvest er ikke lokaliseret. Dens bredde var cirka 60 cm. Der lå ingen stensyld parallelt hertil. På fladen tæt ved blev fundet ét enkelt lerkarskår af karakter som sortgods.

Nærfoto af stensylden, hvor man ser de omhyggeligt lagte sten.

Cirka 25 meter mod nord for denne stensyld lokaliserede vi endnu en stensyld, også denne lå alene, den havde samme retning, som den vi fandt først. I fylden hertil lå skåret til en stjertpotte.

Efter lokalisering, opmåling og fotografering er det hele igen blevet dækket. Vi må se, om vi kan finde skriftlige oplysninger om de to enkeltliggende stenkonstruktioner.

Prøveudgravningen har vist, at vores langhøje ikke fortsætter mod øst og vi har fået vished for, at den store og fundrige boplads fra tidligneolitisk tid ikke strækker sig ud over det areal vi allerede har fået afdækket. Imidlertid fandt vi så et par, nok kun få hundrede år gamle, stenkonstruktioner, hvis funktion foreløbig er en gåde.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: