Spændende begravelse fundet i langhøj 2

I blogindlæg fra 22. august – se nedenfor – omtalte jeg, at vi netop var begyndt på udgravning af en stenlægning. Det har vist sig, at denne stenlægning dækkede over en spændende begravelse fra den tidlige bondestenalder, fra tidligneolitisk tid, dvs. fra ca. 3.600 f.Kr.. Det er altså fra tiden forud for opførelsen af de ældste stenmonumenter, som dysser og jættestuer.

Udgravningen af begravelsen, også kaldet for en jordfæstegrav, her med anlægsbetegnelsen A18, har været ret så kompliceret og har taget megen tid, hvorfor jeg ikke tidligere har omtalt graven, som jeg ellers burde have gjort her på bloggen. Jeg har nu til hensigt gennem en serie indlæg at råde bod herpå. Det skal dog siges at graven først vil blive færdigundersøgt i 2012.

Gravanlægget A18 ses som en flot lagt stenramme omkring et gravleje af små sten. Med blåt er vist sporene efter fundamnetsgrøften til et stolpehegn. Øst er mod højre.

Graven A18 var lagt midt i den langhøj, nr. 2, som vi lokaliserede i sommer – se indlæg fra 9. august. Langhøjen har været afgrænset af et stolpehegn, der var sat i fundamentsgrøfter. Højen har været 7,5 m bred og af længden har vi afdækket 27 m, men højen kan være længere. Det vides for nuværende ikke, om der har været højfyld i anlægget, måske er der kun tale om en af stolper indrammet konstruktion. I fundamentsgrøften har vi fundet stolpespor, samt deponeringer af skår til lerkar. De vil blive omtalt en anden gang, når skårene er blevet konserveret.

Begravelsesanlægget set fra nordøst. Man ser stenrammen omkring et gravleje bestående af små sten.

Selve graven har været 2,8 m lang og 1,7 m bred. Den var orienteret vest – øst. Graven bestod af et gravleje af håndstore sten. Lejet var 2,04 m langt, 0,65 m bredt i øst og 0,55 m bredt i vest, altså let trapezformet. Herom var sat en gravramme af hovedstore sten. I de to smalle ender var gravrammen dobbelt, og det synes som om, at den har støttet lodretstående planker.

Gravens vestende, nedad på billedet. Man ser de to flintøkser og to tværpile under udgravning.

I gravens vestlige ende lå to hele flintøkser af tyndnakket type. Økserne synes lagt på afdødes skuldre. I den formodede brystregion fandt vi to tværpile og to små røde sten. I bælteregionen, i afdødes venstre side, lå en stor ravperle, og ved højre fod var lagt endnu en økse, samt sat en kraveflaske.

Udgravningen er som sagt ikke afsluttet, ligesom der mangler en del analyser af materialet.

Til held for vores projekt, fik vi på et tidligt tidspunkt sat et party-telt på 4 x 8 meter over graven. Det medførte at graven forblev upåvirket af den megen regn og blæst, som vi har været udsat for her i sensommeren. Teltet medførte desuden, at de sandede jordlag ikke tørrede ud og gav også et behageligt, ensartet lys under vores arbejde. Hvis vi ikke have sat teltet, ville graven være blevet ret så ødelagt af den kraftige regn, ligesom vi have oplevet lange perioder med afbrydelser grundet vejret. Teltet tjente sig således ind på en formiddag, hvor vi ellers ikke kunne have arbejdet.

Party-telt under et uvejr. Teltet beskytter grav A18.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: