Første kufstof 14-dateringer fra Frydenlund

I går eftermiddag fik jeg fra AMS-Laboratoriet ved Aarhus Universitet tilsendt de første resultater fra kulstof 14-dateringer af materiale fra Frydenlund.

Tidligere har jeg fortalt, hvordan vi i området for den første langhøj har fundet store mængder af forkullet emmerhvede og af nøgen byg – se indlæg fra 16. juni. Da ph.d.-studerende Marie Kanstrup fra Aarhus Universitet har et projekt angående vores ældste agerbrug og hertil gerne ville benytte materialet fra Frydenlund, blev vi enige om, at det nok var bedst at få de arkæologiske dateringer verificeret ved kulstof 14-dateringer.

Det viser sig, at fire prøver fra samme område af henholdsvis byg (to prøver), hassel og kvist af elletræ alle skal dateres til cirka 3600 f.Kr. Det er en datering er ligger fint i tråd med det forventede, og som er cirka 200 år ældre end bebyggelsen på Sarup I.

Desuden fik vi dateret en lille stykke trækul af ask fundet inden i dobbeltlerkarrene – se indlæg fra februar i år. Det gav en datering omkring 2600 f.Kr. Lerkarrene må da formodes at tilhøre øst-dansk enkeltgravskultur. Denne kultur er noget af det, der er mest påtrængende at få studeret indenfor dansk forhistorie, da vi næsten ikke ved noget om, hvad der skete i Østdanmark mellem 2800 og 2300 f.Kr. Fra udgravningerne af megalitgrave, især jættestuer, i Sarupområdet har vi efterhånden et større materiale fra den tid. I en artikel i Offa-Bücher nr 84 fra 2008 har jeg fremlagt nogle af disse sene fund fra Sarupområdet.

Dobbeltkarrene blev fremgravet tæt op ad en palisadegrøft til vores anden langhøj på Frydenlund, hvorfor jeg gerne havde set en tilknytning hertil, men det er så ikke tilfældet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: