Fund af endnu en fundamentsgrøft/palisadegrøft

I indlæg fra 15.9.2010 fortæller jeg om fundet af en fundamentsgrøft, der ligger placeret cirka 5 meter syd for vores langhøj. I denne grøfts overflade har vi fundet keramik fra samme tid som langhøjen, dvs. fra tidligneolitisk tid, vel fra omkr. 3.700 f.Kr. Desuden ses her mange knuste stykker flint og vi ser også stolpespor. Grøften skal udgraves i løbet af august i år. Grøften har anlægsnummer A19

Ved at se på grøftens forløb synes det mærkeligt for os, at den svagt buede væk fra langhøjen, altså var konkav anlagt i forhold til den. Vi fik derfor den tanke, at grøften måske er del af en anden langhøj placeret parallelt med den første. Et par omhyggelige stenkonstruktion i så fald lagt inden i det nye anlæg, kunne måske være del af evt. gravanlæg eller konstruktioner hertil.

I sidste uge var vi da så heldige, at vi fik lokaliseret endnu en fundamentsgrøft, der forløber parallelt med den først fundne og også har et lettere buet forløb. Denne grøft er vi nu i færd med få afdækket og registreret. Denne grøft har anlægsnummer A27. Dens afgrænsninger i øst og vest er ikke lokaliseret. I vest forløber den naturligvis ind under vores jorddepot, hvor vi har sat skurvognen (typisk for spændende anlæg!) og i øst er den forstyrret af et rodvælte. Jeg frygter at anlægget er noget større end vores nuværende udgravningsfelt.

Den nyfundne grøft A27 er dog anderledes end den først fundne, idet den er bredere, der ses ikke flint i dens fyld, ingen neolitisk keramik og den er på ydersiden ledsaget af en række af kraftige fyldskifter, nok stolpehuller – se fotografiet. En lignende konstruktion kender jeg kun fra Troldebjerg. Et ophold i grøften tyder på, at der har været en indgang ind til området med stenkosntruktionerne.

Oversigtsfoto med den ny-fundne grøft, som Arne Aakær Rasmussen skraber i. På grøftens sydside, opad på billedet, ses de svage spor efter en række stolehuller, der er sat med cirka 1 meters mellemrum.

Dele af grøften blev fotograferet i går, men kraftig regn hindrede en tegning af anlægget, det skulle gerne ske senere på ugen.

På Frydenlund ser det således ud til, at vi nu har lokaliseret spor efter to tidligneolitiske langhøje lagt parallelt til hinanden. Anlæggene synes meget forskellige, hvor det førstfundne er lagt ovenpå en huskonstruktion og er afgrænset af stolperækker, evt. af dobbeltstolper, hvorimod det andet anlæg er rammet ind af fundmanentsgrøfter.

Udgravningen udvikler sig hele tiden, og jeg vil forsøge at holde jer orienteret her på bloggen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: