Palisadegrøft på sydsiden af højen

Cirka 5 med syd for langhøjen har vi i denne uge lokaliseret sporene efter en palisadegrøft. Grøften markerer sig klart i forhold til råjorden, som vi nu er ved at nå i denne del af højen. Grøften kan følges over cirka 16 meter, men dens afgrænsninger er ikke fundet, ligesom vi ikke ved om den indrammer vores langhøj. Grøften forstyrres nogle steder af andre grøfter, der muligvis kan være spor efter gange fra grævlinge.

Palisadegrøft som fundet den 3. august 2010

Palisadegrøften ses her midt i billedet. Hvide mærkesedler viser steder, hvor der står keramikskår.

Flere steder i grøften er der placeret opretstående flader af keramik. Den tidligere omtalte dysseflaske ses nu at være fundet i palisadegrøften, men på en højre niveau, hvor vi ikke kunne udskille grøftens fyldlag.

Palisadegrøften på Sarup I-anlægget indeholdt også store mængder keramik i sin fyld, foruden brændte knogler og lidt flint. Det bliver interessant at se om der er sket samme form for handlinger både på Sarup I og i den her fundne palisadegrøft.

I Sarupområdet er der desuden lokaliseret en flot palisadeindhegning på lokaliteten Sarup Gamle Skole XII, der ligger cirka 500 meter syd for Sarupnæsset. Her indrammede palisaden et lille dysseanlæg. I og ved palisadegrøften blev der fundet keramik fra Fuchsbergfasen. I grøften har der stået en tæt række af egestolper. Anlægget havde en længde på 58 meter, var 7 meter bredt i vest og 11 meter i øst. Fra anlægget og ned til Hårby Å var anlagt en 23 meter lang ekstra palisade.

Palisadeanlæg på Sarup Gamle Skole XII

Palisadeanlægget på Sarup Gamle Skole. I midten tomten af en lille dysse. Røde punkter markerer steder, hvor der er fundet keramik dateret til Fuchsbergfasens tid - dvs. ca. 3400 f.Kr.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: