Fund af stolpesætninger og flintøkse

For cirka et år siden blev der i langhøjen afdækket en stor rektangulær stenlægning. Denne bestod af et lag sten af hovedstørrelse. Stenlægningen havde en bredde af cirka fire meter, men dens længde ikke kunne bestemmes, da den i nyere tid har været udsat for en del stentagning, hvorved der var gravet dybe huller ned i den. Muligvis har den været op mod 12 meter i længden, og evt. af form som en trapez.

Da vi fjernede stenene fandt vi i stenlægningens nordlige del, ret tæt øst for profilvæggen, en helt flintøkse af tyndnakket type – se billede af øksen under fremgravning. Senere vil øksen blive nøjere omtalt.

Flintøkse udner udgravning

Flintøksen er ved at blive fremgravet.

Ved de videre gravninger, har vi nu fået frilagt hele den flade, hvorpå flintøksen var placeret. Umiddelbart havde vi forventet at finde et begravelsesanlæg, men det er ikke dukket op. Derimod har vi fundet et par mørke pletter med megen trækul og et par rækker af stolpehuller der er placeret i kanten for den ovenomtalte rektangulære stenlægning. Muligvis har det været et par tværgående stopehegn i konstruktionen.

Den østlige udgravningsflade i højens centrale del. Vi ser her et par parallelle rækker af stolpehuller, der "passer" til den stenlægning, der har dækket området. Ligeledes ses placeringen for en flot hel flintøkse og i øst, mod højre, en stokformet fundamentsgrøft.

Noget tyder på, at vi står med resterne af en bygning, som blev dækket af en stor stenlægning. Vi håber at kunne få mere styr på konstruktionen, når vi får afdækket den vestlige halvdel.

I højens østlige del, har vi lokaliseret en nærmest stokformet fundamentsgrøft. Dens funktion kan vi ikke lige finde ud af, men den er dækket af et kulturlag fra stenalderen.

Her i juli har udgravningen især været koncentreret om højens ydre arealer, da varmen og udtørringen ikke lige er velegent til at grave i de sandede lag, der hurtig tørrer ud og gør det vanskeligt at erkende de meget svage spor.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: