Status for udgravningen den 10. juni 2009

Udgravningen lider stadig under det tørre vejr, således at vi ikke kan foretage studierne af farveforskelle i jordlagene. Så fotograferingen af den østlige del af udgravningen er foreløbig udsat.

Ved gravningen i jordlagene, især på sydsiden af langhøjen, finder vi store mængder bopladsaffald. Dette består især af flintafslag, potteskår og lerklining. Lerkliningen viser, at der i området for udgravningen må have stået en bygning af en eller anden slags. Det bliver spændende om det vil lykkes for os at lokalisere denne bygning.

 

Østlige del af langhøjen under udgravning. man ser stenlægningen i højen og udenfor denne kulturlag med mange fund, der markeres ved hvide mærkesedler.

Østlige del af langhøjen under udgravning. man ser stenlægningen i højen og udenfor denne kulturlag med mange fund, der markeres ved hvide mærkesedler.

Blandt potteskårene er der fremkommet tre stykker, der er karakteristiske for en lerkartype kaldet for kraveflasker. Et af stykkerne viser, at kraven har været ornamenteret. Kraveflasker forekommer meget sjældent i Sarupområdet, således blev der på Saruppladsen kun fundet to små fragmenter af den type lerkar.

Ornamenteret krave til en kraveflaske.

Ornamenteret krave til en kraveflaske.

Kraveflaske fra Skjerngård H 14 cm
Man ser her et eksempel på en hel kraveflaske fundet ved Skjerngård. Flaskens højde er 14 cm. Den karakteristiske krave ses placeret på den meget smalle hals.
Der har været overvejelser om, at kraveflasken i ler efterligner en læderflaske med en smal hældetud lukket med en ring.  Andre mener, at kraveflasken efterligner en valmue, og måske derfor har indeholdt et euforiserende stof. Det kan blive interessant om analyser af karrets inderflade kan fortælle, hvad der har været opbevaret i det.
Kraveflasker er karakteristiske for den ældste del af neolitisk tid, dvs. fra den tidlige del i bondestenalderen, cirka 4.000 til 3.400 f.Kr.
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Mike Pitts – Digging Deeper

thinking about archaeology

Frydenlundsarup's Blog

Arkæologiske undersøgelser af megalit anlæg ved Sarup, Fyn, Danmark

Bones Don't Lie

Current News in Mortuary Archaeology and Bioarchaeology

Martins Museumsblog

observationer om museet og formidling

Fredede fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder i Østjylland

%d bloggers like this: